lunes, 23 de noviembre de 2020

L'esgrima a l'escola

 1. Què t’ha paregut aquesta pràctica? Coneixies l’esgrima? La incluiries en la teua programació d’EF? 

Després de realitzar la sessió d'esgrima al gimnàs he de dir que he quedat prou sorprés ja que no imaginaba que poguera arribar a cansar tant aquest esport, a més a més hem conegut diferents formes de treballar amb l'alumnat i també ens ha demostrat que incloure aquest esport a les programacions d'Educació Física és a la par que interessant molt econòmic.

2. Segons el Decret 108/2014, en què bloc; i concretament en què cursos estaría justificada la seua aplicació? Raona la teua resposta. 

No sols podem incloure aquest esport ja que diferents continguts s'hi poden treballar durant la pràctica de l'esgrima.

A segon podriem utilitzar-lo però de manera molt puntual per intentar assolir aquest criteri d'evaluació del bloc 2:

BL 2.1 Imitar y reproducir habilidades motrices de locomoción y estabilidad manteniendo el equilibrio (estático y dinámico) y utilizando diversos materiales.

 També a tercer podriem aplicar-lo per assolir aquest criteri d'evaluació del bloc 3:

BL1.3. Realizar acciones motrices con equilibrios estáticos y dinámicos, ajustando el tono y la postura corporal a los mismos, diferenciando sensaciones, emociones y sentimientos, reconociéndolos en uno mismo y en los demás.

 En el segon bloc de quint podem trobar aquest criteri d'evaluació:

BL 2.1 Adaptar las habilidades motrices a juegos y actividades físicodeportivas (de oposición, de cooperación, de cooperaciónoposición, etc.) mediante la ejecución coordinada del movimiento adaptándose a entornos desconocidos con un grado mínimo de incertidumbre.

Fins ací podem utilitzar l'esgrima com a esport pont per aconseguir determinats objectius que no estan relacionats de manera directa al esport en sí. Personalment pense que a aquestes edats utilitzar un joc amb "espases" pot arribar a ser complicat i no recomane l'aplicació del esport al menys fins a quint.

Ja en sisè sí podrem profunditzar més a l'esport en sí, fer que coneguen les regles i que el practiquen de manera correcta per primera vegada a la primària.

Ens apel·larem al criteri d'evaluació següent per poder defendre la nostra proposta:

Bloque 2:

BL 2.1. Resolver situaciones físico-deportivas de forma eficaz con diversidad de materiales, utilizando las habilidades, la coordinación y el equilibrio ajustándose a entornos desconocidos con cierto grado de incertidumbre.  

Bloque 5: 

BL 5.2. Resolver problemas técnicos y tácticos elementales, propios del juego y de actividades físicas y deportivas, con o sin oposición, aplicando principios y reglas para resolver las situaciones motrices.

3. Amb quins altres materials es podria treballar l’esgrima a l’escola? Si fora autoconstruit explica com ho faries (passos a seguir per a la seua elaboració). 

Podem aplicar l'esgrima amb qualsevol objecte que ens permeta extendre la nostra mà per poder colpejar. Personalment crec interessant aprofitar aquesta possibilitat per realitzar un treball de manera interdisciplinar amb l'assignatura de Plàstica, on podran anar realitzant personalment les seues "espases" amb materials reutilitzables així com suros, botelles per fer les proteccions de la mà, cartró o qualsevol material que se'ls ocórrega i una volta realitzades podran utilitzar-les durant les sessions d'esgrima a Educació Física.


4. Proposa 3 variants a la pràctica vivenciada avui: un joc d’animació, un joc de part principal i un joc de tornada a la calma (especifica el curs de Primària al que aniria dirigit).

Realitzaré els jocs per a sisè de primària ja que com abans he comentat pense que és el millor curs per poder realitzar-lo correctament.

Proposta per a realitzar un joc d'animació amb l'esgrima:

Aplicarem l'esgrima al joc del mocador, en aquest cas variarem dues normes.

L'alumnat deurà agafar el mocador amb una "espasa" i mai amb la mà, si cau al piso deuràn agafar-la o espentar-la amb l'espasa fins que un dels dos competidors/es guanye.

Els moviments seran limitats, per poder avançar deuran de "marchar" com a l'esgrima i per tornar a la zona de l'equip deuran realitzar el moviment de "romper".

Proposta per a realitzar un joc de part principal amb l'esgrima:

Com a proposta per al joc de la part principal realitzarem un circuit (o més, depèn del nombre d'alumnes, sempre intentant mantenir al menor nombre de persones aturades) on col·locarem a diferents altures rotllos de paper usats, utilitzant els cartrons circulars com a objectiu per aconseguir els punts.

Al llarg del circuit el concursant haurà d'encertar amb la seua "espasa" dins dels cartrons dels rotllos de paper i finalment realitzarà una "lluita" contra un altre company/a a un sol punt. 

Un volta acabat, el company que estava esperant tornarà a la fila i el que acaba de realitzar el circuit es quedarà esperant el següent company per combatre i poder seguir de manera fluida el circuit.

Proposta per a realizar un joc com a tornada a la calma amb l'esgrima:

Realitzarem un joc cooperatiu que l'orientarem com a tornada a la calma. Durant el joc limitarem els moviments als dos treballats amb l'esgrima, la "marcha" per anar cap avant i "romper" per anar cap enrere.

Durant el joc els alumnes deuran de seguir les línies del camp de bàsquet i/o de futbol amb aquests moviments i tindran que ajuntar-se per grups així com ho marque el/la docent fins que finalment direm "un grup de total la clase!" i finalitzarem fent un cercle amb tot l'alumnat per donar feedback i comentar la sessió realitzada.




Esports alternatius en temps de COVID | ¡Datchball i colpbol!

Introducció:

Els jocs alternatius son aquells que es diferèncien dels esports tradicionals y/o convencionals, ja perquè utilitza materials no quotidians amb el camp de les activitats físiques o perque si l'utilitza és amb un altra finalitat a la acostumbrada.

Tindre la capacitat d'adaptar els esports i jocs per fer-los més accessibles a l'alumnat és una qüestió bàsica i necessària per part dels docents d'Educació Física. Tots aquests jocs "inventats" son aplicacions alternatives a altres jocs o esports ja coneguts.

No obstant alguns d'aquests jocs han arribat a ser olímpics com per exemple el cas del bàdminton i en la pròxima edició ja podrem veure com a nou esport olímpic el skateboard.

Els esports alternatius mostren les següents característiques:

  1. Busquen fins educatius
  2. Agrupaments mixtes, no necessita de separacions per gènere
  3. Promouen la coeducació
  4. Afavoreixen la igualtat de condicions
  5. Presenten un reglament adaptat i flexible
  6. Donen gran importancia al procés i no al resultat
  7. Permeten el desenvolupament de valors i actituds positives
  8. Fan possible una major participació que els esports convencionals

Sessió vivenciada:

Durant la sessió d'avui en el pavelló de l'Universitat de València amb un mestre d'Educació Física de Primària d'un col·legi de València hem realitzat uns jocs y activitats centrades al datchball i colpbol.

En primer lloc hem realitzat una sessió sobre els continguts teòrics dels dos esports i hem pogut observar les evolucions i similituds entre estos esports i altres més clàssics.

En la segona part de la sessió hem portat a la pràctica tot allò que havíem tractat anteriorment i ho hem passat molt bé durant els jocs, tothom ha jugat i ha disfrutat.

Per finalitzar la sessió, hem realitzat un debat sobre la importància d'aquests jocs al procés educatiu, ja que ens permeten oferir al alumnat una sèrie d'activitats i experiències molt motivadores, cooperatives i molt innovadores.

Com a opinió personal, pense que el colpbol es el esport alternatiu per exel·lencia per a utilitzar en les aules, ja que ofereix un equilibri de nivell entre els participants donades les seues característiques.

En l'aspecte curricular podem veure que el datchball no està com a contingut a treballar de manera obligatòria però si el colpbol. 
Així i tot, la gran majoría d'esports alternatius poden ser adaptats per a quasi tots els nivells educatius per la seua capacitat integradora.

Més jocs i esports alternatius:

A continuació anem a veure alguns esports alternatius diferents, les seues característiques i el seu origen o història per que puguem entendre amb exemples reals com es l'evolució dels esports alternatius.

En primer lloc parlarem sobre la indiaca un joc de confrontació que pot jugar-se de manera individual o inclús per parelles o petits grups encara que oficialment es juga amb equips de 5.
És un esport molt similar al bàdminton però no utilitzem cap objecte per colpejar la peteca sinò que tindrem que passar-la del nostre camp al contrari amb un colpeig de mà.
El seu origen s'hi creu que es a Brasil, abans de l'arribada dels portuguesos, però el primer moment on va agafar importancia va ser durant la participació de Brasil en la V Olimpiada, on els nedadors van utilitzar aquest joc a modo de calfament i poc a poc va anar agafant més i més importància fins als anys 70 que va arribar al seu auge entre homes i dones i finalment al 1985 el Consell Nacional d'Esports (CND) va ser reconegut com a esport a causa de la sol·licitud de la FEMPE (Federaçao Mineira de Peteca)

 

                                         

A continuació parlarem sobre el floorball, un joc d'origen suec que s'està popularitzan per tota Europa sobretot a nivells escolars.
Es similar al hoquei ja que s'utilitza una especie de stick amb el que intentarem clavar una bola en una portería.
Es juga a un terreny de 40x20 metres aproximadament enfrentan dos equips amb l'objectiu de clavar la bola a la portería contraria.
Hi ha unes normes "reglamentàries":
  1. Al començar el partit l'àrbitre deixarà caure la bola entre 2 jugadors a 3 metres d'ell
  2. En una treta de falta no podrem llançar a portería y ens deixaran un espai per a traure
  3. El penal s'efectuarà des d'un punt a 7 metres de la portería
  4. Es conseguirà gol al clavar la bola en la portería després de colpejar-lo amb el stick
  5. Per damunt de totes aquestes normes, la més important, és necessari jugar per diversió, respectan als altres participants i incentivan el fair play






Hi ha molts més esports alternatius, troba aquell que més t'agrada ací
http://edufisrd.weebly.com