martes, 8 de diciembre de 2020

La pilota valenciana, tradició VS modernitat

 En aquesta entrada realitzaré un comentari sobre les diferències entre la pilota valenciana practicada al segle XX y la pilota valenciana que és practicada a l'actualitat.

També realitzaré una conclusió final sobre la diferencia als estils de vida y com la tecnologia ens ha afectat.

En la meua família no hi ha hagut cap jugador de pilota valenciana reconegut encara que tots hem jugat alguna vegada una partida amateur i moltes vegades els meus avis m'han portat al trinquet pel que vaig poder parlar amb ells sobre aquest esport quan ells eren joves.

Ells van utilitzar una expressió que em va cridar molt l'atenció, van dir que abans les partides es jugaven per honor i passió, ara per diners i repercussió.

Segons ells, abans les partides eren molt més reals, més viscudes, ara fins i tot en aquest esport tradicional comenten que ha arribat la influència dels manipuladors.

Després de parlar amb el meu pare, que alguna vegada va acompanyar als meus avis a veure partides quan encara era un xiquet, crec que no existeix un moment concret que produeix el canvi de l'esport a l'època actual, crec que ha sigut un procés de canvi continu a causa del canvi de la societat, encara que crec que la “pilota valenciana” s'ha mantingut bastant ferma a les seues idees adaptant-se a les noves societats.

Les raons per a triar un esport o un altre podem separar-les en 2 determinants, el propi gust humà cap a uns més que uns altres i la repercussió social de l'esport, com és en el nostre cas el fútbol, esport que fan semblar el més important de tots i que aquell que aconseguisca assoliments en aquest esport estarà per damunt de tots els altres.

A causa de la globalització contínua que estem vivint es potencien els esports majoritaris encara més, provocant que els minoritaris es veuen afectats.

Per tots és conegut que la idiosincràsia de la pilota valenciana és molt característica, aqueix caràcter de carrer, pur, sense filtres que presenta és incompatible en alguns trets amb la societat moderna en la qual vivim i encara que crec que té la possibilitat d'adaptar-se, qui sap si amb èxit o no, no haurien de fer-ho perquè en aquests xicotets detalls també és on resideix la màgia de la pilota valenciana.


Com a conclusió final, m'agradaria comentar que les noves tecnologies no aporten sols coses positives a la societat sinò que també produeixen una part de aspectes negatius.

Jo recorde aprofitar qualsevol moment del dia per eixir al carrer amb els amics, ja fora per jugar al fútbol, bàsket, anar en bici o simplement estar junts. Hui en dia les prioritats han canviat, els aspectes tecnològics atrapen a molts dels xiquets i xiquetes i els priven de moltes experiències que els servirien en un futur.



2 comentarios:

  1. Hola Raúl,
    Me parece muy interesante que le hayas preguntado a tus abuelos sobre la pilota. Además, estoy de acuerdo con lo que dicen sobre la pilota ya que mis abuelos me comentaron lo mismo, parece que antes las cosas se vivían con más emoción.
    También estoy de acuerdo en que hay ciertos aspectos de la pilota valenciana, como el hecho de que antes se jugaba mucho en la calle, que actualmente son incompatibles con la vida en las ciudades, pero yo también pienso que esto no debe cambiar ya que es la esencia de la pelota. Creo que tu reflexión es muy buena.
    Mi puntuación es un 10.

    ResponderEliminar
  2. Hola Raúl, esta entrada me ha sorprendido y gustado muchísimo. Tu frase "abans les partides es jugaven per honor i passió, ara per diners i repercussió", me parece un resumen brutal de como ha ido cambiando nuestra sociedad. Me entristece que los niños de hoy en día solo practiquen deportes mayoritarios y sean dependientes de la tecnología, ya que mi infancia también fue como la tuya, siempre con los amigos y lo importante era estar juntos.
    Por todo esto mi nota es de 9,5.

    ResponderEliminar