martes, 8 de diciembre de 2020

El meu esport alternatiu, el bossaball



L'esport alternatiu que hem triat en el meu grup per a la realització d'una unitat didàctica ha sigut el “bosaball”. Sincerament teníem altres esports per davant, però no vam poder optar a ells de manera que vam triar el bosaball per ser un dels que ens va cridar l'atenció ja que ningú de nosaltres el coneixiem.
Aquest esport compta amb un material que crida l'atenció als xiquets/es ja que de manera oficial es treballa amb uns llits elàstics. Nosaltres adaptarem l'esport per a que siga més accessible i més segur per a l'alumnat utilitzant zones amb matalassos per acolchar el sol.



¡Click a l'imatge per veure un partit!

 

El bossaball va nàixer a Màlaga al 2004 de la mà d'un belga, Filip Eyckmans, qui pretenia unir les seues dues passions en un sol joc: el volei-platja i la música brasilera. Finalment va aconseguir una fusió entre quatre esports: volei-platja, futbol, capoeira i gimnàstica, tot a ritme de bossa-nova (estil musical que deriva de la samba i el jazz, d'aquí el nom d'aquest esport).
Per poder practicar Bossaball cal tenir un bon domini de la pilota tant amb les mans com amb els peus, així com posseir un gran sentit de l'equilibri, del ritme i rapidesa de moviments ja que demana una gran habilitat de coordinació corporal.
Les regles oficials del bossaball són les següents:

- Juguen 3 equips de 4, 5 o 6 membres cadascún i el mètode de posicionament és totalment lliure, però    en general són 3 en el front i 3 en la part posterior, el jugador posicionat en mig de la part frontal és el    punt final, en la zona central, i els altres són receptors i passadors.
- Una partida es juga a 21 punts. El sistema de puntuació del bossaball va en funció de la tècnica utilitzada i de la zona de la pista en la que s'aconseguisca el punt:
Toc de voleibol:
1 punt si colpeja en la zona principal del camp oponent.
3 punts si impacta en el llit elàstic opost.

Toc de fútbol:
3 punts si colpeja en la zona principal del camp oponent.
5 punts si impacta en la cama elástica opuesta.
Colpejar el cercle que rodeja el llit elàstic no puntúa, es continúa el joc.
Pel que fa a les adaptaciones de les regles que duríem a terme sería la eliminació del colpeig a la pilota amb els peus, perquè seria molt complicat i possiblement els alumnes més futbolers voldrien destacar i colpejar la pilota amb força el que no permitiría jugar d'una manera segura i dinàmica.
-L'objectiu principal és fer que la pilota toque el sòl del camp rival.

-Hi ha un màxim de 5 tocs per equip.

-Es pot jugar en diverses parts del cos. .

-No toque la xarxa ni la pilota ni els jugadors/es.
Respecte al material, al temps i l'espai, no podem comprar un camp de bossaball perquè primer has de tindre llicència per a comprar-la i segon és molt cara; pel que crearem la pista juntant matalassets en el gimnàs i posant una xarxa al mig. Aquesta unitat didàctica ocuparía entre 2 o 3 setmanes realitzant molts exercicis previs abans de jugar partides "reals". Aquest esport el recomanem per a un alumnat de segon cicle molt bons en Educació Física o de tercer cicle, on ja hauran desenvolupat un sentit de l'equilibri i motricitat grossa prou alta.
Creiem que és un esport complicat però alhora molt interessant i complet ja que treballes la psicomotricitat de totes les parts del cos, es treballa la cooperació i el treball en equip a més de treballar el llançament de pilota, la recepció de la mateixa i també la precisió perquè has d'intentar passar la pilota d'un costat a un altre i intentar llançar-la dins dels límits de la pista a l'hora que busques un lloc de l'altra pista on no hi haja cap rival per poder fer el punt.

2 comentarios:

  1. Buenas Raúl,
    No había oído hablar de este deporte, pero tras leer esta entrada he de decir que me encantaría practicarlo. ¡Parece muy divertido! La entrada explica de forma muy clara su origen, en qué consiste y las normas básicas.
    Mi puntuación es un 10

    ResponderEliminar
  2. Hhola Raúl, la elección de tu deporte alternativo me parece genial. Tras leer tu entrada pienso que este deporte lo tiene todo: se trabajan diferentes habilidades, es dinámico, incorpora música... en definitiva me gustaría poder probarlo algún día. La entrada está bien redactada y las reglas muy bien especificadas.
    Por todo esto mi nota es 9,5.

    ResponderEliminar